2015. április 24., péntek

Akinél a textil új életre kel - interjú Lőrincz Bernadett paverpol oktatóval



Lőrincz Bernadett - alkotás közben

A Paverpol egy levegőre száradó speciális keményítő és ragasztó anyag, melyet textilre, papírra, szárazvirágokra, selyemre, puha bőrre, gipszre, fára, kerámiára, kőre, fémre és gyakorlatilag szinte bármilyen egyéb természetes anyagra lehet felhordani adalékanyag hozzáadása nélkül!Ezzel a technikával gyakorlatilag mindenféle, a természetben fellelhető anyagból tartós műalkotást készíthetünk, ezáltal is új életet és értelmet adhatunk elhasználódott dolgainknak. A technika egyik avatott vas megyei képviselőjével, Lőrincz Bernadettel ültünk le beszélgetni.


Hogyan kerültél kapcsolatba a paverpollal?

Az interneten keresztül. Akkoriban még újdonságnak számított, mint ahogy talán még a mai napig is az. Vas megyében én vagyok az egyedüli oktató.



























































Mi fogott meg benne?


Az újdonság varázsa, az egyedisége, a megismételhetetlensége, mivel sohasem készül egyforma alkotás. Ez egy csodálatos vonzerő annak, aki szereti az egyedi dolgokat. Törekszem arra, hogy az alkotásoknak használati jellege is legyen. 

Ha már a készítést szóbahoztad, mesélnél az alkotói mechanizmusodról? Mi zajlik benned alkotás közben?



Alkotás közben úgy gondolom, mindenkinek más zajlik a fejében, "egyéni prototípus" mindenki.

Ha meg kellene fogalmazni, mi lenne a te "ars poeticád"? Mitől lesz egy paverpol alkotás egyedi, "lőrinczbernadettes"?

A paverpolos alkotásaim attól "lőrinczbernadettesek", hogy a paverpol és a textilek aprólékos kidolgozása jellemző alkotásaimra, azaz szigorúan figyelek minden részletre, nem nagyolom el, a maximumot hozok ki mindenből. Van egy rám jellemző alapszín összetétel, melyek jellemzően egy meleg mély, enyhén fémes színek világa, melyet kialakítottam. Kaptam már visszajelzést arra vonatkozóan is, hogyha nem is írnám az alkotásokhoz a nevemet, akkor is tudni lehet róla, hogy "lőrinczbernadettes" . Az "ars poeticát" illetően esztétikai irányelvem az aprólékos, részletes kidolgozás az alkotások készítése során, az újrahasznosítás ötvözése a textillel, hogy ezzel a látvánnyal nemcsak saját magam számára, hanem másoknak is örömet okozzak.

Honnan meríted az ihletet az alkotásaidhoz?


Az ihlethez sok esetben segítséget nyújtanak a kreatív oldalak, de rengeteg dolog kavarog a fejemben állandóan, amiket igyekszem megvalósítani. Vannak ritka jó ötletek, melyeket továbbfejlesztek, és a saját magam stílusára megalkotom. Több esetben a családom is segít tippadással.

1 megjegyzés: