2015. április 21., kedd

Az újságpapír új élete - beszélgetés Ignáth Lívia Olimpiával





Mindenkinek akadnak otthon kiolvasott, régi újságai, amelyek az idő múltával a fiókban, a szemeteskosárban, vagy épp a kazánban végzik. Ezeknek azonban ennél sokkal jobb sorsa is lehet: új életre kelhetnek akár egy kreatív alkotás formájában is. Ignát Lívia Olimpia például poháralátétet készített belőlük. Az alkotóval ennek kapcsán ültünk le beszélgetni.






Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel kezdj el foglalkozni?

A lelkemből.



Mennyivel nehezebb az újságpapírral dolgozni, mint mondjuk vesszővel?


Vesszőből nem fontam, nem tudom hasonlítani.

Mesélnél részletesebben a készítésről?


A papírfonás készítési folyamata röviden a következő: az első lépés az alapanyagok beszerzése, ezek lehetnek pl. régi újságok, szórólapok, stb. A készítéshez használt anyagok közé tartozik még a papírragasztó,  szilikonos ragasztó, vizes bázisú festék, lakk. Ami az eszközöket illeti, papírvágó ollóval, vonalzóval, fém,- vagy hurkapálcikával, késsel, ragasztópisztollyal, stb. dolgozom. A papír alapos szortírozás útán, különböző méretekre vágom, ollóval vagy késsel. A tekeréshez használhatunk fém,- vagy hurkapálcikát,  a feltekert "papírvesszőket" pedig ragasztóval köthetjük egymáshoz. Ami a fonást illeti, több fajta van, amivel - sok gyakorlás után - szép újrahasznosított dolgokat tudunk  készíteni. A formák előre tervezett minták, vagy spontán a lélek erejéből születnek. Díszítés  gyanánt rakhatunk rá előre elkészített díszeket papírból, vagy más anyagokból, amelyeket ragasztópisztoly használatával rögzíthetünk a kész termékre. A végén vizes bázisú fa lazúr színes vagy színtelen lakkal lehet festeni az alkotást, ami erősíti annak tartását és védi a tárgyakat. A tisztítás száraz vagy nedves ruhával  történhet.










A kreatívkodás más területein is otthonosan mozogsz...

Ahogy a kisfilmekben is látható, amit jobban szeretek csinálni, az egy kicsit más... Például padlóvázák, szobrok, 3D képek, mokettek, absztrakt alkotások, és sok minden, ami újdonság az újságok és szórólapok átalakulásában. Az alátétet  csak pihenésként csináltam, mert láttam, hogy az emberek többsége jobban szereti a kis dolgokat. Ezen  a területen is rengeteg ötletem van.






Milyen álmaid, terveid, vágyaid vannak a jövőre nézve?

Megígérték, hogy az itteni erdészetnél is tudnak rendezni majd egy kis kíálitást. Sok ígéretem van, ami eddig mind csak ígéret... Szerencsére türelmes ember vagyok és remélem, hogy lassan, de biztosan minden úgy sikerül, ahogy az kell. Hatalmas álmaim vannak, és őrült elképzeléseim.


1 megjegyzés: